”En genuin småländsk ryggåsstuga”

Den äldsta delen av länsmuseets samlingar är de byggnader som står i stadsparken i Jönköping. Byggnaderna ”samlades in” för att spegla småländsk byggnadskultur, med Skansen i Stockholm som förebild. Men den småländska ryggåsstugan är inte så småländsk som man ville låta påskina har det visat sig i arkivgenomgångar. I vilket fall så är det en intressant byggnad och nu under sommarmånaderna (juni – augusti) är den öppen dagligen 11-17. Så passa på – detta är sista veckan för denna sommaren!

DITT LÄNSMUSEUM

JM.1997-1-8659Ett säkert sommartecken i länsmuseets verksamhet är att ryggåsstugan i Jönköpings stadspark öppnar den 1 juni. Ryggåsstugan är troligen från 1600-talet och kommer från Sjöaryds by i Markaryd i sydvästra hörnet av Småland på gränsen till Halland. År 1904 flyttades stugan till Jönköpings stadspark. Den består av en låg ryggåsstuga sammanbyggd med en uppskjutande loftbod i två våningar vid var gavel. Hustypen kallas sydgötisk och har i äldre tider förekommit i sydvästra Sverige, i södra Småland och Halland.??????????????

Ryggåsstugan är en av ett tiotal byggnader som ingår i friluftsmuseet i Stadsparken. Skansen i Stockholm var förebilden till friluftsmuseet, som anlades i början av 1900-talet. Tanken med ett regionalt friluftsmuseum var att rädda byggnader från den gamla allmogekulturen, i en tid då industrisamhället var på frammarsch. JM.1997-1-8658Initiativtagare till friluftsmuseets tillkomst var den nybildade Norra Smålands Fornminnesförening. Drivande i uppbyggnadsarbetet var ingenjör Algot Friberg. Redan tidigt hade föreningen för avsikt att förvärva…

Visa originalinlägg 267 fler ord

Lämna en kommentar