Om byggnadsvård

Bebyggelsen omkring oss är en viktig del av vårt kollektiva kulturarv, den berättar om  olika tiders levnadsförhållanden, ideal och smakströmningar.

Vi, museets byggnadsantikvarier och konservatorer, försöker bidra till att kunskapen och intresset för länets spännande och varierande kulturmiljöer ökar. I vårt dagliga jobb arbetar byggnadsantikvarierna med rådgivning och kunskapsuppbyggnad. Vi utför antikvariska uppdrag i första hand för länsstyrelsens, länets kommuners och församlingars räkning, och ibland även privatpersoner, föreningar och företag. Museets konservatorer arbetar framförallt med konservering av måleri på olika underlag. Det kan vara föremål av trä, så som begravningsvapen och predikstolar, det kan vara målningar på duk eller på puts, som t.ex. väggmålningar i kyrkor.

I denna blogg vill vi dela med oss lite av våra erfarenheter, funderingar och vedermödor.

De bilder som vi lägger upp på sidan ägas av Jönköpings läns museum. Om du är intresserad av att använda eller köpa en bild kontakta museets bildbyrå.

Annons

5 tankar på “Om byggnadsvård

  1. En fråga:

    Finns det kunskap om hur taklaget byggdes på Visingsborg, vilken typ och material?

    Med vänlig hälsning
    Örjan Grennvall

    • Hej Örjan! Vi har inte hanterat Visingsborg så i detalj att jag kan ge dig ett direkt svar. Däremot så finns det ju ett antal källor, Haglund och Nisser har skrivet mycket om Brahe och Visingsborg, men huruvida de behandlar din specifika fråga kan jag inte svara på. Eftersom alla fysiska spår av takkonstruktionen förstördes i samband med branden 1718 så är ju en annan ingång är att studera jämförande objekt som kan ge en bild av hur det borde ha varit. Skokloster, Läckö och Glimmingehus kan vara intressanta och i vissa delar ungefär samtida byggnader att jämföra med.

  2. Hej. Jag arbetar med fladdermöss och myter. Har ni stött på några kyrkomålningar, träsnitt, skulpturer eller annat med avbildade fladdermöss? Det skulle i så fall vara intressant att se dem. mvh Johan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s