”I öster stiger solen upp”

Efter att ha lagt ut en bild på Korsberga kyrka i vackert morgonljus, fick jag frågan ”Hur kan morgonsolen lysa på kyrkans västra sida?”

Frågan utgår från föreställningen att kyrkorna alltid är byggda och orienterade i öst-västlig riktning, med altaret vänt åt öster och ingången i väster. Denna byggtraditon vilar symboliskt på att öster är soluppgångens väderstreck och Kristi återkomst tänktes i öster. Kristus kallas också rättfärdighets sol och världens ljus. Öster förknippas också med paradiset. Väster är motsatsen – det gamla livet som man lämnar bakom sig. Under medeltiden betraktades vidare den norra sidan som kvinnosidan, relaterat till att Mariaaltaret oftast var placerat på norrsidan. Männens sida var den södra med ett manligt helgon placerat i sidoaltare som de kunde rikta sin bön till.

korsberga kaUnder upplysningstiden vände sig teologerna bort från den bokstavstrogna tron. I Småland var biskop Esias Tegnér, betydelsefull. Esias Tegner var biskop i Växjö stift 1824-1846 och en radial förespråkare för en modernisering av de i hans tycke mörka och ruffiga medeltida kyrkorna, målade med beläten och andra bilder som kunde ge näring åt gammal vidskepelse och övertro.

I frågan om kyrkans placering i landskapet var det han också radikal och menade att det var rationellt och vällovligt att orientera kyrkan efter byggnadsplatsens förhållande. Vid invigningen av Väckelsångs kyrka, söder om Växjö, prisade han församling i sitt invigningstal för att den ”icke aktat på allmän fördom”. Väckelsångs kyrka är uppförd i öst-västlig riktning men med tornet och huvudingången i öster och därmed altaret i väster, precis tvärtemot vad som var brukligt. Tegnér sa vidare i samma tal: ”Sannerligen, Herrens härlighet har inga väderstreck och träder även så gärna genom den östra porten som den västra.”

Många av 1800-talets kyrkor är traditionellt orienterade, men det är ingen regel och detta gäller inte enbart i Växjö stift. Här är några exempel från Jönköpings län: Bellö kyrka, Eksjö kommun och tillhörande Linköpings stift, invigd 1823 har precis som Väckelsångs kyrka koret i väster. Korsberga kyrka, på bilden ovan, är uppförd 1855-57 med tornet i söder och koret i norr. Grannkyrkan Södra Solberga är orienterad på samma sätt. Även Hults kyrka (Linköpings stift) mellan Eksjö och Mariannelund är byggd i samma väderstreck. Flisby, (Linköpings stift), Skirö och Vrigstads kyrkor är också de byggda i nord-sydlig riktning men med koret i söder. Kråkshults kyrka (Linköpings stift) har koret i nordost.

Så att ta ut väderstrecket efter kyrkans placering är inte hundraprocentigt tillförlitligt!

Britt-Marie Börjesgård

Littr: Kyrkobyggnader 1760-1860. Del 2 Småland och Öland.

 

Annonser

6 thoughts on “”I öster stiger solen upp”

 1. Tack Britt-Marie för responsen!
  Jag dristar mig dock till att ifrågasätta den gode Tegners insikter i frågan; det finns flera uppenbara praktiska fördelar med en ostlig riktning av kyrkor:
  1. Hela den södra långsidan exponeras för solens värme och ljus; en viktig funktion när kyrkor varken hade uppvärmning eller elektriskt belysning.
  2. Med predikstolen placerad på norra sidan belyses prästen utan att kyrkobesökarna bländas.
  3. Altarets fönster utsätts endast för diffust dagsljus, inte direkt solljus som skulle blända kyrkobesökarna.
  4. Efter gudstjänstens slut kan folket samlas utanför kyrkans ingång dit solen vridit sig under förutsättning att gudstjänsten slutar vid ett-tiden.

  Som så ofta har man hittat religiösa argument för praktiska förhållanden.

  Hälsningar
  Anders

  • Det var nog trots allt, inte bara en fråga om Tegnérs inflytande, utan verkar ha legat i tiden. Flera av kyrkorna med annan orientering is Jönköpings län ligger i Linköpings stift och där lär ju inte Tegnér ha kunnat spela något större roll. Orienteringen i landskapet i förhållande till andra aspekter så som höjdlägen, vägar etc. kan ha varit betydelsebärande när man teologiskt var friare att välja läge. De praktiska fördelarna som du beskriver är relevanta, men lär inte ha varit lika uppenbara under medeltiden då fönstren var små, och högt sittande.

  • Ja. Det finns fler. Jag listade bara några exempel från Jönköpings län. Det som är intressant i det sammanhanget är att det inte är någon skillnad mellan Linköpings och Växjö stift i omfattning, så man kan inte bara skylla på Tegnér.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s