Ängsladans timmer avslöjar

Pinnharv Arbete och redskap2014-284-Lilla Björkudden ängslada_Anders Franzen_2015-06-16 069Vid en nyligen genomförd restaurering av en ängslada i Järsnäs socken upptäckte vi som var engagerade överraskande spår som var svårförklarliga. I ladan låg några pinnar där ena änden såg ut som ett spikhuvud. Efter lite funderande kom vi fram till att det troligen rörde sig om reservpinnar till en så kallad pinnharv.

2014-284 Lilla Björkudden ängslada AF 2014-10-24 022Inte nog med detta – i timmerväggen fanns det ett par gropar vid timmerstockarnas avhuggna kvistar. Det tycks vara så att man huggit ut harvpinnarna just från ängsladans grantimmervägg och sedan sparat dem där för att använda dem när pinnharvens gamla pinnar var utslitna. Det är inte bevisat att hypotesen är sann och kanske kommer någon bloggläsare med en ännu bättre!

Den aktuella ängsladan är länets äldsta daterade lada. Grantimret till väggarna fälldes i trakten sannolikt vintern 1709/10, men stocken till nockåsen först följande vinter. Ängsladan är således med all sannolikhet uppförd i början av 1710-talet.

Pinne redigeradHarvning pågår

Text: Anders Franzén

Bilder: Jönköpings läns museum.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s