En docka som inte är en leksak…

Inom de flesta områden använder man facktermer som är självklara för den som är inne i branschen, men som för den som inte är införstådd kan orden låta som rent gallimatias. Inom arkitektur och byggnadsvård använder vi många begrepp som kanske inte är allmängods. Ett sådant ord är BALUSTERDOCKA. Med docka i detta sammanhang avses ingen leksak utan ett profilsvarvat stöd i ett räcke, en balustrad. De kan vara gjorda av trä, sten eller järn.

dockor borohus

Balkonger och trappräcken med svarvade dockor, hämtade ur Boro-hus katalog från 1933.

balusterdocka

Ett Boro-hus i verkligen i Landsbro med balusterdockor.

Docka är ett av alla dessa våra ord som har många betydelser, för den textilkunnige är en garndocka inte en leksak av garn utan ett gammalt ord för ett garnknippe.

Varför använder vi då fackuttryck? De är praktiska för att de är precisa, men de kan behöva en förklaring för den som inte är införstådd. Inom andra områden ser vi många exempel på fackuttryck som ”spiller över” in i det dagliga språkbruket, på både gott och ont. Bra om det berikar språket, tråkigt om det exkluderar och används slentrianmässigt i sammanhang där det inte är relevant.

När man ska beskriva en balkong som har ett räcke med svarvade trästöd, är just balusterdocka ett utmärkt ord, men kan behöva sin förklaring, som ni nu har fått. Det kan kanske komma till användning när man minst anar det, kanske i nästa högskoleprov, eller till helgens korsord om inte annat 😉

Britt-Marie Börjesgård

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s