Månghussystem – myt eller verklighet?

Näs Ingatorp 19 april 2010 031 beskurenBegreppet månghussystem har ofta använts för att beskriva bebyggelsestrukturen på landsbygden. Begreppet kan tydas som en gårdsstuktur med många byggnader och där varje byggnad inrymmer en funktion.

Månghussystemet har identifierats på många håll i landet. I norra Sverige har det varit särskilt tydligt, men även det äldre byggnadsskicket i Småland har karakteriserats som ett månghussystem. Ibland har tidpunkten för dess försvinnande preciserats till tiden för laga skifte, i andra fall till sent 1800-tal.

I min avhandling Skiftenas skede hävdar jag att den gängse innebörden av månghussystem inte är giltigt under laga skiftets epok (1828–1927) för de områden i Småland som jag undersökt. Gårdar som var bebyggda med ca tre till fem olika byggnadskategorier är i stället tecken på att flera funktioner kombinerats i samma byggnad.

I föredraget Månghussystem – myt eller verklighet kommer jag att utveckla mina tankar och ge exempel utifrån den småländska gårdens bebyggelse. Välkomna till Jönköpings läns museum onsdagen den 10 september kl 18.00!

Anders Franzén

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s