Antikvariskt på hög nivå 3 – länets högsta slangtork

Att skydda en stad från förödande bräder har varit en av de viktigaste frågorna för städernas styrande. Jönköping fick sin första brandordning 1681, men under många år var det motigt. Brandredskap var dyra, brandvakter likaså.

Det tycks vara så att varje gång Jönköping drabbats av stadsbrand (exempelvis 1691, 1716, 1730, 1785, 1790, 1835 och 1854) har diskussionerna om brandsäkerhet tagit fart. Likaså har förutsättningarna för brandkassor och brandförsäkringar aktualiserats. År 1828 bildades Städernas allmänna brandstodsbolag för att sprida riskerna. Brandförsäkringar blev successivt ett vanligt och framgångsrikt alternativ, men det gällde att brandförsäkringsbolagen kunde hantera stora ersättningsfall. Midsommarhelgen 1888 drabbades både Sundsvall, Umeå och Lilla Edet av stadsbränder.

2010 03 25 001

På 1890-talet beslutade man att uppföra en ny brandstation i Jönköping. Den ritades av stadsarkitekten Fredrik Sundbärg och den är en av stadens karaktärsbyggnader. Tornet har en av sina förebilder i rådhuset Palazzo Vecchios medeltida torn i Florens.

Tornets funktion var inte observationsplats för brandvakter. I stället användes tornet för att hissa upp brandslangarna som måste torka mellan utryckningarna. I dag finns delar av hissanordningen kvar i brandstationens torn. Högst upp i tornet finns en yttre gång, som man har en hänförande utsikt ifrån!

Mobilbilder 1 191 SAMSUNG

Text och bild: Anders FranzénSAMSUNG

3 thoughts on “Antikvariskt på hög nivå 3 – länets högsta slangtork

  1. Nåja nu får nog någon läsa på. tornets utformning var faktiskt tänkt som en spaningsplats för att upptäcka bränder. Det skulle överta den funktion som Kristinekyrkan haft, men andra ”moderniteter” gjorde att tornet aldrig har används för detta syfte. Men att det är ritat för detta finns belagt.

  2. Tornen på brandstationer brukar kallas slangtorn men kunde ha flera funktioner. Ofta hade de en delad funktion som slangtorn och övningstorn, ibland bara som slangtorn och idag byggs de som övningstorn. Att även använda tornet som utkikstorn kan mycket väl ha förekommit det också, speciellt i städerna där det tidigare var vanligt med en brandvakt i rådhustornet eller kyrkotornet. Därifrån kunde man hissa flaggor på dagtid eller lyktor på kvällarna, olika färger för olika stadsdelar, på så sätt kunde brandkår och andra människor veta i vilken stadsdel det brann och därmed bege sig till rätt område för att hjälpa till med släckningsarbetet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s