Antikvariskt på hög nivå 1 – länsvapnet på toppen!

Höjer du blicken när du passerar länsresidenset i Jönköping? Ja, då ser du kanske dessa två myndiga kvinnogestalter.

Länsresidenset 23 aug 2013 037

Allt sedan länsorganisationen skapades 1634 har landshövdingen verkat i olika lokaler i staden. Under lång tid låg landshövdingens ämbetsrum på Jönköpings slott, medan har bodde på Ryhovs gård strax utanför staden. Sedan sommaren 1886 har landshövdingen bott i det nuvarande länsresidenset vid Skolgatan.

För att tydligt markera länsresidensets status placerades länsvapnet högst upp på byggnadens mittparti. Det var skulptören Carl Johan Dyfverman (1844–92) i Stockholm som skulpterade vapnet. Han placerade vapenskölden i mitten med två kvinnor, omgivna av symboler av olika slag: spira, sköld, ankare och merkuriestav. När vapnet skulle tillverkas göts det av zink i Otto Meyers konst-, metall- och zinkgjuteri i Stockholm. Dyfverman har även skapat altaruppsatsen i Sofiakyrkan några kvarter bort.

För sin samtid var Dyfverman nog inte främst känd som skulptör i traditionell mening. Han kom på idén att skapa skulpturer av snö och is och att sedan ta en inträdesavgift av åskådarna. Inkomsterna, som blev flera 10 000-tals kronor, skänktes till välgörenhet. För detta gav kung Oskar honom både medalj och orden.

Text och bild: Anders Franzén

Länsresidenset 23 aug 2013 042

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s