När kyrkbänkarna var numrerade

Vid reparationerna i Flisby kyrka upptäcktes något som jag aldrig sett tidigare. Arbetena innebar att skulle bänkarna målas om och kommittén hade kommit fram till att återgå till den ursprungliga färgsättningen från 1853 då kyrkan invigdes. Bara detta var ett spännande grepp!

Flisby kyrka 22 mars 2013 030För att hitta rätt kulör tog vi fram ett par gamla bänkdörrar, som legat gömda i tornet och som aldrig målats om. De hade en tidsenlig gråvit kulör, men konstigt nog fanns inte några siffror på dörrarna, som det brukar.

Flisby ka bänkommålning 16 sept 2013 009Församlingsbornas placering i kyrkbänkarna var viktig och dåtidens tydliga uttryck för hierarkin inom socknen. De ledande i socknen, socialt eller ekonomiskt, placerades i bänkrad 1 osv. För att hitta sin plats i detta system målade man vanligen bänkradens nummer på bänkdörrarna. Varför fanns det inga nummer på bänkdörrarna i Flisby kyrka? Jo, här hade man målat siffrorna på bänken ovanför psalmboksstödet.  Har någon sett detta tidigare?Flisby ka bänkommålning 16 sept 2013 003

Hur gick det då? Allt återställdes och nu kan Flisbyborna uppleva ett nyklassicistiskt kyrkorum med bänkar med helt återställd färgsättning och med ovanlig sifferplacering. Flisby kyrka 8 nov 2013 005

Text: Anders Franzén, Bild: Anders Franzén och Margaretha Engstedt

Annonser

One thought on “När kyrkbänkarna var numrerade

  1. Såg en motsvarande numrering på de gamla bänkarna i St Maria i Stralsund, fast där var det så att platserna inom varje bänkrad var uppdelade.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s