Fest i Tranås

JM.1991-1-4429”Delikatess-sandwiches, krustader på hummerstuvning, oxfilet med tryffel- och madeirasås, glacebomb med tryffel” – jodå, menyn var förstklassig för det var värt att fira ordentligt när man förrättade invigningen av Tranås nya stadshus i november för 60 år sedan! Invigningsfesten hölls i stadshusets stora ljushall och det är väl också det som fortfarande är byggnadens mest anslående rum.

Tranås stadshus 3

Decennierna efter andra världskriget medförde en uppgång och konsolidering av landets kommunala organisation. Kommunernas antal minskades i omgångar och det kommunala självstyret kom ofta att stolt manifesteras i påkostade stads- och kommunhus. I ljuset av detta skeende uppfördes det nya stadshuset i Tranås 1952–53 efter ritningar av arkitekterna Ivar Stål och Adrian Langendal. Uppförandet hade föregåtts av en nationell tävling med 40 deltagande förslag.

Tranås stadshus 2Stadshuset i Tranås har många likheter med Stockholms stadshus – läget vid vattnet, den röda tagelfasaden och koppartaket, ljushallen/Blåhallen med monumentaltrappor, sessionssalarnas disponering och en lång rad detaljer. Det spännande är att det inte bara var så att Stockholms stadshus var en beundrad byggnad i allmänhet – båda upphovsmännen till stadshuset i Tranås hade kommunala anställningar i Stockholm och arbetsplaster just i stadshuset där.

Länsmuseet har nyligen tagit fram ett vårdprogram för byggnadsminnet Tranås stadshus på uppdrag av Tranås kommun.

Anders Franzén

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s