Vadd och klisterremsor

Nu när vinterkylan har kommit så är det hög tid att sätta in innanfönstrena om det inte är gjort. Traditionella innanfönster isolerar relativt bra beroende på den breda luftspalten mellan bågarna, men det är viktigt att innerbågen tätas med hjälp av klisterremsor.

Här ovan delar vi en annan blogg som ger en lite kulturhistorisk bakgrund om vadd och remsor. Och går man ännu längre tillbaka i tiden så var det fönsterlav (det som vi idag har i adventsljusstakarna och som felaktigt benämns vitmossa) som nyttjades.

Harshult i mitt hjärta

Även huset tar del av årstidsväxlingarna. När hösten övergår i vinter är det hög tid att sätta i innanfönstren. Och för att det ska bli dragfritt så hör vadd och klisterremsorna till. För att klisterremsorna ska sitta ordentligt gör jag som mor gjorde när jag var barn, innan barndomshemmet moderniserades 1965 och perspektivfönstren sattes in. Mamma doppade alltid remsorna i skummjölk, det var säkert grundat på erfarenhet. Rent tekniskt är det mjölkproteinet, kaseinet, som fungerar som bindemedel. (Det användes ju förr i lim och traditionell färg.)

Mamma brukade dessutom lägga eterneller i vadden som lite extra dekor mellan fönsterrutorna. Det är dock en tradition jag inte har vidmakthållit.

InnanfönsterKlisterremsorna fungerar utmärkt, men vid väldigt kraftig vind så kan det tjuta i dem. Stormnatten då Gudrun drog förbi då tjöt det verkligen i klisterremsorna på ett sätt som jag aldrig hade hört förut och inte heller därefter.

När sedan våren kommer och det är dags…

View original post 16 fler ord

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s