Slamfärg den late målarens bäste vän;-)

När våren är här är det många som funderar på att måla om huset. Är huset rödfärgat så är det relativt enkelt. Efter en rengöring kan man i stort sett måla direkt.

Slamfärg behöver i princip bara borstas av för att få bort lös färg, om det inte är någon påväxt av alger. Nyttja en piassavakvast eller motsvarande, en stålborste är normalt för hård och riskerar att riva upp fibrerna. Om det är algpåväxt ska den tvättas bort. Prova med en relativt mjuk borste, skurborste eller diskborste och ljummet vatten. Om det inte räcker för att få bort påväxten kan man gå vidare med diskmedel, typ Yes, och skölj sedan efter med rent vatten.

Använd inte mer vatten än nödvändigt. Högtryckstvätta aldrig en fasad då du riskerar att tryck in fukt i konstruktionen. Är byggnaden utvändigt tilläggsisolerad så är det en än större risk, isoleringen kan bli blöt och då har man plötsligt ett dolt fuktproblem.

Slamfärg är en färgtyp ”som andas” vilket gör att man i motsats till täckfärg, inte behöver vara särskilt noga med att träet är torrt eller att det är uppehållsväder när man målar.

Upplever man att färgen är för tjock späds den med vatten. Använd en hornsugga, en sorts pensel med svängt skaft. Och sedan är det bara att stryka på och se hur fint det blir!

Penslar och eventuellt skvätt rengörs med vatten.

Annonser

4 thoughts on “Slamfärg den late målarens bäste vän;-)

 1. Hej Britt-Marie!
  Bra med konsumentupplysning om den klassiska rödfärgen! Men min erfarenhet säger att inte alla känner till begreppet slamfärg. Det syftar ju på att pigmentet slammas upp i vattnet – men det kan ju låta lite illa med slam. Numera finns ju Falu rödfärg med både gult och svart pigment.
  Viktigt att få med sig rätt färgburk från butiken. Den skall vara märkt med Falu Rödfärgs-symbolen – en liten husgavel. Det garanterar att pigmentet är hämtat från det gamla kopparverket i Falun. Varning för fusk rödfärg med andra pigment och syntetiska ”förstärkningar”
  Hälsning Agneta Åsgrim Berlin

 2. hej,

  vi tar bort falufärg och annan färg med isblästring här i karlstad. Denna metod är helt torr, kemikaliefri, skadar inte ytan och går ungefär 3-4 gånger snabbare än handskrapning. När isen träffar ytan med ca 80 minus grader övergår den direkt till gasform så metoden lämnar inte restavfall ( man sopar ihop färgen efteråt helt enkelt )

  Isblästring kan också användas inomhus .

  Här är ett klipp från ett falujobb där man ser hur effektivt det är :

  http://m.youtube.com/watch?v=xg0kUszLgZM

  se detta som en information och inte reklam.

  Med vänlig hälsning, peter
  Karlstad

  • Det jag dock inte förstår är VARFÖR man ska ta bort rödfärgen. Det är ju väldigt sällan någon går från attt måla ett rödfärgat hus med en annan färgtyp. För att rödfärga om finns inget behov av att ta bort mer än det som är löst på ytan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s